sâmbătă, 18 iulie 2009

Spiru Haret, o afacere profitabila cu increngături în lumea politică

Profit: un sfert din bugetul universităţilor de stat

Calculând în funcţie de numărul de studenţi de la Universitatea „Spiru Haret” - 311.928 - şi cea mai mică taxă de studiu pe care aceştia ar putea-o plăti - 1.080 de lei, rezultă că instituţia privată câştigă anual peste 330 de milioane de lei. Adică, aproape un sfert din finanţarea de bază pe care o primesc universităţile de la bugetul de stat. Asta dacă nu punem la socoteală şi celelalte taxe de la „Spiru” - de restanţă, de licenţă, de eliberare a diplomelor.

„O grămadă de bani! E de urmărit şi unde se duc. Eu cred că e numai vina celor care dau banul, a studenţilor care s-au obişnuit că, dacă plătesc, trebuie neapărat să primească şi diploma. Câtă vreme se duc atâţia acolo, înseamnă că se promovează foarte uşor!”, arată Răsvan Bobulescu, liderul Federaţiei Sindicale „Alma Mater”.
Cine ajută afacerea „Spiru Haret” să fie una profitabilă? Studenţii, dat fiind faptul că unu din trei studenţi români plăteşte ca să înveţe aici. „E o problemă de mentalitate, dorinţa de a avea un certificat, nu neapărat de a dobândi cu noştinţe. Consumatorii nu au ţinut seama de faptul că specializările sunt sau nu acreditate, iar universităţile de slabă calitate - nu doar cele particulare - au susţinut impostorii”, explică fostul ministru al educaţiei Mircea Miclea.

Nivelul calităţii educaţiei în sistemul particular e o eternă temă de dezbatere. Înainte de iscarea scandalului „Spiru Haret” - Ministerul Educaţiei şi liderii asociaţiilor studenţeşti au luat atitudine cu privire la situaţia instituţiilor particulare.

„Noi am demarat, în iunie 2009, proiectul «Stop diplomelor fără valoare - învăţământ de calitate » şi am dat exemplu exact ce se întâmplă la «Spiru». E inadmisibil să primeşti diplomă de inginer după ce ai venit la şcoală doar la examene. E nepermis să dai teste-grilă după ce răspunsurile corecte sunt publicate pe internet. Ştim că majoritatea celor care învaţă acolo sunt persoane care n-au făcut facultatea la timp şi vin acum doar pentru o diplomă, fără să frecventeze cursurile”, arată Ionuţ Poenaru, reprezentant al Uniunii Naţionale a Studenţilor.

Un comentariu:

Anonim spunea...

La Spiru Haret ai doua posibilitati: sa inveti si sa iei o diploma , sa nu inveti si sa iei o diploma.Tu decizi daca vei manca sau nu o paine din ea. Am urmat si o facultate de stat 5 ani-buget si am ramas foarte placut surprins de profesionalismul si atitudinea cadrelor didactice de la Spiru Haret in comparatie cu ceilalti de la stat unde te trateaza ca pe un nimeni, plus ca acolo se fac zeci de ore suplimentare gratis ceea ce la stat nu exista.