marți, 5 mai 2009

Harul preoţiei, de vânzare: Află cât te costă să devii preot în România

Cat costa sa devii preot - Aflati de la IPS Teodosie al Tomisului


În România se poate cumpăra orice, chiar şi harul preoţiei. În total, o afacere de 3.000 de euro ca să devii preot rapid, ocolind canoanele si regulamentele Bisericii Ortodoxe Romane. Printre cei care s-au arătat dispuşi să-l ajute pe unul dintre jurnaliştii sub acoperire de la România Liberă să devină preot este însuşi Arhiepiscopul Tomisului, Înalt Prea Sfinţia Sa Teodosie.

Iniţial, unul dintre ziarişti s-a prezentat ca absolvent de seminar teologic, dar fără bani şi "pile". Insuficient pentru a deveni preot, a explicat consilierul Arhiepiscopiei Tomisului.

În această situaţie, jurnaliştii au schimbat povestea. Au spus că sunt oameni de afaceri şi unul dintre ei simte o chemare puternică spre preoţie. Iar pentru că nu si-a terminat studiile teologice, este dispus sa plateasca pentru a-si indeplini visul.

Unul dintre cei care a promis sprijin pentru a primi harul preoţiei este chiar Arhiepiscopul Tomisului, Înalt prea Sfinţitul Teodosie.

Teodosie: "Am stat şi m-am gândit cum să facem să nu te expun nici pe tine, nici pe mine. Şi cred că trebuie să ai răbdare o lună, două, nu ştiu.

Reporter: "Foarte bine, Înalt Prea Sfinţite."

Teodosie: "Să te înscriu cumva, să iei o diplomă de seminar. Şi m-am gândit la formula asta, poate te şi trimit la părintele Moise (directorul seminarului Teologic din Constanţa), să văd cum ţi-s actele, să te poţi înscrie pentru un atestat, înţelegi. Să ai o diplomă de seminar."

Apoi Arhiepiscopul Teodosie i-a transmis inspectorului Biroului Catehizare, părintele Emil Cosmin Brăescu, să pregătească dosarul de înscriere.

Emil Cosmin Brăescu: "Mergeţi la Universitate, în drumul dumneavoastră luaţi un buchet de flori pentru doamna Varga. Vă duceţi la dânsa."

Reporter: "În afară de dosarul ăsta, mai duc ceva la facultate?"

Emil Cosmin Brăescu: "Vă dăm acum ce mai trebuie. Şi spuneţi acolo că aţi vorbit cu părintele Cosmin ieri. A vorbit ea cu Înaltul. Pentru că-i foarte târziu acum.

Reporter: "Părinte, am şi pentru dumneavoastră o sticlă de whiskey, o las aici. Vă mai las şi 4 milioane şi ne mai auzim oricum."

Dosarul a fost acceptat fără probleme. Totusi, Arhiepiscopul Tomisului mai avea o ultimă nelămurire. Vroia să ştie cât de bogat este cel pe care urma să-l ajute.

Jurnaliştii aveau să afle curând şi de ce. Bogdan, secretarul personal al lui IPS Teodosie, i-a informat că trebuie sa plătească 1.500 de euro. Banii urmau să fie folosiţi pentru a-i cumpăra înaltului prelat un cadou.

La o nouă întâlnire cu omul de încredere al lui Teodosie, jurnaliştii i-au mai dat 350 de euro. Apoi, li s-au mai cerut 5.000 de euro, de data aceasta sub formă de împrumut. La ultima întâlnire cu IPS Teodosie, acesta le-a cerut să trimită în Spania, din partea sa, pentru un prieten, un colet cu mai multe sticle de vin.

sursa: Antena 3.ro

Niciun comentariu: