vineri, 5 decembrie 2008

Alexei al II-lea, patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, a murit la reşedinţa sa din Peredelkino


Patriarhul Bisericii Ortodoxe Ruse, Alexei al II-lea, a decedat vineri dimineaţă, în reşedinţa sa din Peredelkino. Alexei Mihailovici Ridiger s-a născut pe 23 februarie 1929 în capitala Estoniei, Talin, dintr-o familie de emigranţi ruşi. Este descendentul unei familii de nobili germani, care au trecut la ortodoxie în secolul al XVIII-lea. A absolvit Seminarul teologic din leningrad în 1949 şi Academia teologică în 1953.

A fost numit în funcţia episcop al Talinului în august 1961, iar în iunie 1964 a fost ridicat la rangul de arhiepiscop, A fost mitropolit al Novogrodului şi Leningradului din 1986, până în 1990 când l-a înlocuit în funcţia de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Ruse pe Pimen I.

După preluarea funcţiei, Alexei a devenit un susţinător vocal al drepturilor bisericii, îndemnând guvernul sovietic să permită educaţia religiosă în instituţiile de stat. În timpul tentativei de lovitură de stat din 1991 el s-a opus arestării lui Mihail Gorbaciov şi i-a excomunicat pe iniţiatorii atacului.

Pentru activităţile sale umanitare, Alexei al II-lea a fost primul laureat al Premiului de Stat al Federaţiei Ruse.

Niciun comentariu: