vineri, 4 septembrie 2009

Patriarhia Română s-a dotat cu clopote actionate prin GPS

Pentru a-i avea mereu aproape, oamenii i-au pictat pe sfinţi în biserici, în icoanele pe care le au în case sau la răspântiile drumurilor. Astăzi, în schimb, sunt preferate fotografii sau reprezentări cu ierarhii de vază ai clipei, ca într-un cult al personalităţii caracteristic lumii păgâne, care îşi transforma eroii zilei în zei cărora li se închina.

Unul dintre ierarhii care preferă noile ‘tradiţii’ ortodoxe este Patriarhul Daniel. Recent, el a comandat clopote noi pentru clopotniţa catedralei patriarhale din Bucureşti, care să le înlocuiască pe cele vechi, deteriorate. Acestea au fost turnate la fabrica Grassmayr din Innsbruck, Austria, una dintre cele mai vechi şi cu tradiţie din Europa. Pe 26 septembrie 2008 au fost aduse la Bucureşti, pe 1 octombrie au fost sfinţite de patriarh, iar pe 27 octombrie, de praznicul Sfântului Dimitrie Basarabov, au răsunat pentru prima oară.

Clopotele, care au costat 80.000 euro, sunt extrem de moderne, funcţionarea lor fiind supravegheată de un calculator echipat cu antenă şi sistem GPS, ,,pentru a da o precizie atomică ceasului şi programării acţionării clopotelor”. Însă caracteristica cea mai frapantă a clopotelor este că poartă pe ele chipul patriarhului (foto). Pe ele sunt imprimate chipul său, stema Bisericii Ortodoxe Române şi a Arhiepiscopiei Bucureştilor şi inscripţia ,,Binecuvântarea Patriarhului Daniil al României, la 350 de ani de la sfinţirea catedralei mitropolitane şi patriarhale din Bucureşti (1658-2008)”.

Reprezentanţii fabricii de clopote din Austria au afirmat că ,,doar cele mai importante capete religioase se bucură de onoarea de a rămâne imortalizate pe clopotele făurite de fabrica din Austria”. Astfel, în vreme ce odinioară marii ierarhi se smereau neîncetat, se socoteau nimeni şi nu primeau să fie slăviţi sub nici un chip, chiar dacă s-au făcut vrednici de a fi proslăviţi de Însuşi Ziditorul lor cu facerea de minuni şi alte daruri dumnezeieşti, astăzi, ‘tradiţia’ este tocmai invers. Invers va fi şi răsplata !

Niciun comentariu: